De capsule waarmee astronaut André Kuipers vijf jaar geleden de ruimte inging, komt in het museum Space Expo in Noordwijk te staan.

De onthulling vindt plaats op 19 september, met Kuipers zelf, zijn collega Oleg Kononenko en minister Henk Kamp van Economische Zaken. Vanaf de volgende dag kan het publiek de 'Sojoez' bekijken.

De capsule heeft een doorsnede van ongeveer twee meter. "Je moet je voorstellen dat je met drie bemanningsleden op de twee stoelen voorin een Smart zit, met je hoofd tussen de bagage", zegt directeur Rob van den Berg van het ruimtevaartmuseum.

De buitenkant van het vaartuig is geblakerd door de terugkeer in de dampkring. Door een raampje kunnen de bezoekers kijken naar alle originele instrumenten. Space Expo heeft de Sojoez aangekocht van Rusland. Het totale project zou ongeveer 450.000 euro hebben gekost. Na de opening blijft de capsule permanent in Noordwijk.

Jarenlang proces

Het museum is jaren bezig geweest met de aankoop. In die periode werden de verhoudingen tussen Rusland en het Westen erg slecht. "Ik heb me af en toe best zorgen gemaakt, hoe gaat dit ons project beïnvloeden? Het maakt het allemaal niet makkelijker, maar uiteindelijk is het toch gelukt", aldus Van den Berg.

Vorig jaar kwam de koop rond, deze zomer ging de Sojoez per vrachtwagen van Moskou naar Nederland, buiten het oog van de camera's. De rit van 2.500 kilometer duurde ongeveer vijf dagen. Van den Berg: "We hebben hem laten afleveren bij een anonieme opslag in Nederland, waar hij veilig stond."

Kuipers

Kuipers werd op 21 december 2011 gelanceerd vanaf de ruimtebasis Bajkonoer in Kazachstan, bij een temperatuur ver onder het vriespunt. Twee dagen later kwam hij aan in het ruimtestation ISS, ongeveer vierhonderd kilometer boven de aarde.

Ongeveer 190 dagen lang verrichte Kuipers allerlei wetenschappelijke experimenten. Op 1 juli 2012 keerde Kuipers terug op aarde. Geen Nederlander is ooit zo lang in de ruimte geweest.