Wetenschappers hebben ontdekt dat woestijnmieren op twee verschillende manieren kunnen navigeren. 

De mieren van de soort Cataglyphis bi-color tellen hun stappen, zodat ze gemakkelijk de weg terug kunnen vinden naar hun nest.

Maar als ze niet in staat zijn om de afstand naar hun nest te schatten op basis van hun gezette stappen, vinden ze de juiste route door goed naar hun omgeving te kijken.

Dat melden Duitse onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Science.

Huishoudmieren

De wetenschappers van de Universiteit van Lund kwamen tot hun bevindingen door experimenten uit te voeren met werkmieren die alleen huishoudelijke taken uitvoeren binnen de kolonies van woestijnmieren. Ze verlaten normaal gesproken nooit het nest.

Deze werkers worden bij verhuizingen door verkenners naar een nieuw nest gedragen. Als de 'huishoudmieren' tijdens deze tochtjes per ongeluk van de andere mieren afvallen, lopen ze vaak terug naar het oorspronkelijke nest.

Bij eerdere onderzoeken is aangetoond dat woestijnmieren de weg normaal gesproken terugvinden door hun stappen te tellen en zo de afstand naar hun nest te schatten. Als hun pootjes halverwege een tocht worden verminkt, zodat  ze kleinere stappen moeten zetten, verdwalen de diertjes namelijk. 

Blinddoek

Werkers die worden gedragen, kunnen hun stappen echter niet tellen. Ook kunnen ze de afstand naar hun nest niet schatten op basis van hun getelde stappen uit het verleden, omdat ze nooit eerder het nest hebben verlaten.    

Om te testen hoe deze mieren het nest terugvinden, brachten de onderzoekers verf aan op de ogen van enkele huishoudmieren die uit het nest werden gedragen door verkenners en vervolgens op de grond vielen. Deze 'geblinddoekte' mieren bleken niet in staat om terug te lopen naar hun nest. 

Dat bewijst dat de woestijnmieren niet alleen hun stappen tellen om de weg naar huis te vinden, maar ook alleen met hun ogen kunnen navigeren.

Evolutie

De wetenschappers vermoeden dat woestijnmieren in de loop van de evolutie twee navigatiemechanismen hebben ontwikkeld, omdat hun leefomgeving erg gevaarlijk is, zo meldt de nieuwssite Phys.org. Als ze verdwalen in de woestijn, sterven ze snel door de hete zon en het gebrek aan voedsel.

Video: 'Woestijnmieren kunnen op twee manieren navigeren'