Ruimteorganistatie NASA heeft in de nacht van donderdag op vrijdag een ruimtesonde gelanceerd die onderzoek gaat doen naar de asteroïde Bennu. 

Een Atlas 5-raket werd gelanceerd vanaf Cape Canaveral in de Amerikaanse staat Florida met aan boord de robotonderzoeker Osiris-Rex. Deze wordt op een zeven jaar durende missie gestuurd richting de 500 meter brede asteroïde, die in ongeveer dezelfde baan draait om de zon als de aarde. 

Naar verwachting zal het twee jaar duren voordat Osiris-Rex de asteroïde bereikt.

De asteroïde wordt verwarmd door de zon en het is de taak van Osiris-Rex om de baan van Bennu in kaart te brengen en monsters te verzamelen. Wetenschappers geloven dat Bennu bedekt is met organisch materiaal dat stamt uit de vroegste jaren van het zonnestelsel.

Fotografie

NASA hoopt met deze missie ook meer te weten te komen over fotografie in en het in kaart brengen van de ruimte, om zo toekomstige technieken te kunnen verbeteren.

Wetenschappers schatten dat er een kans is van 1 op 800 dat Bennu over 166 jaar de aarde raakt. Het project kost zo'n 1 miljard dollar (bijna 890 miljoen euro).

Video: NASA lanceert ruimtesonde voor onderzoek naar asteroïde Bennu