Oude kraanvogels leiden hun jongere soortgenoten naar nieuwe overwintergebieden, zo blijkt uit een nieuwe studie. 

Zeldzame trompetkraanvogels overwinteren door klimaatverandering steeds minder zuidelijk.

De oudere vogels nemen het voortouw bij het verkennen van de nieuwe migratieroutes, pas daarna volgen de jongere exemplaren.

Dat melden Duitse onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Nature Communications.

Graanvelden

De wetenschappers van de Goethe Universiteit in Frankfurt bestudeerden een populatie van 175 trompetkraanvogels die in 2001 werd uitgezet in de Verenigde Staten.

De vogels broeden normaal gesproken in Wisconsin en trekken in de winter naar de zuidelijke staat Florida. De laatste jaren overwinteren de dieren door de opwarming van de aarde echter steeds vaker in meer noordelijke streken.

Volgens de wetenschappers is dat goed verklaarbaar. Ten eerste blijft de temperatuur in deze gebieden steeds vaker hoog genoeg door klimaatverandering. Ook is er noordelijke staten van Amerika een overvloed aan voedsel beschikbaar voor de vogels door de vele graanvelden. De kraanvogels kunnen door de kortere reis ook nog eens energie sparen.

Ervaring

Uit het onderzoek van de Duitse wetenschappers blijkt nu dat oudere vogels het voortouw nemen bij het kiezen van de nieuwe wintergebieden, waarschijnlijk omdat ze meer ervaring hebben met migraties dan jonge vogels.

"Migrerende trompetkraanvogels gaan steeds dichter bij hun broedplaatsen overwinteren en bij de eerste vogels die van een nieuw wintergebied gebruik maken, zitten altijd opvallend veel oudere vogels", verklaart hoofdonderzoekster Claire Teitelbaum op nieuwssite Phys.org. "We denken dat deze vogels gebieden kiezen die ze kennen van eerdere migraties." 

Trompetkraanvogels zijn met uitsterven bedreigde kraanvogels die trompetachtig geluiden produceren. De soort komt alleen nog voor in de Verenigde Staten. De totale populatie bestaat slechts uit enkele honderden vogels.