Meeste Nederlandse universiteiten dalen op wereldranglijst

De meeste Nederlandse universiteiten zijn dit jaar gedaald op de toonaangevende wereldwijde universiteitsranglijst QS World University Ranking. Alleen de Technische Universiteit Delft (nummer 62), Wageningen Universiteit (119) en de Universiteit Twente (177) wisten in rang te stijgen.

De hoogst genoteerde Nederlandse universiteit is de Universiteit van Amsterdam (UvA), die op de 57ste plek staat. Vorig jaar stond de UvA nog op de 55ste plek.

Leiden, Utrecht en Groningen verdwenen alle drie uit de top honderd. Zij staan nu op respectievelijk plaats 102, 104 en 113. Ook onder meer Erasmus Universiteit Rotterdam (nummer 144), de Technische Universiteit Eindhoven (121) en de Vrije Universiteit Amsterdam (199) staan dit jaar minder goed aangeschreven.

Onbetrouwbaar

Volgens de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) zijn de uitkomsten van QS ''uiterst onbetrouwbaar''. Dat komt volgens de RUG door wijzigingen in de manier waarop de lijst wordt samengesteld. Het grootste probleem is volgens de universiteit dat reputatie nu liefst de helft van de totaalscore uitmaakt. Daarnaast noemt de RUG de methode om citaties te meten ''niet transparant en gebrekkig.''

De QS World University Ranking beoordeelt ongeveer negenhonderd universiteiten, onder meer op academische reputatie, de reputatie bij werkgevers en het aantal keren dat wetenschappers worden geciteerd in toonaangevende bladen.

De wereldranglijst wordt, net als voorgaande jaren, aangevoerd door het Amerikaanse Massachusetts Institute of Technology (MIT). Stanford en Harvard, eveneens Amerikaanse universiteiten, staan op plek 2 en 3.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie