Wetenschappers hebben in Schotland een zeldzaam compleet skelet van een Ichthyosaurus blootgelegd. 

Het dolfijnachtige zeereptiel was ongeveer 4 meter lang en leefde 170 miljoen jaar geleden in een oceaan die op de plek van het huidige Schotland lag.

Het skelet van de Ichthyosaurus kan nieuwe inzichten bieden in de evolutie van de dieren.

Dat meldt National Geographic News.

Gesteente

Het fossiel van de Ichthyosaurus werd al in de jaren zestig ontdekt op het Schotse eiland Skye en naar het Royal Scottish Museum gebracht. Het skelet bevond zich echter in een extreem hard stuk gesteente. Lange tijd lag het fossiel daarom onaangeroerd in het archief van het museum.

Pas dit jaar slaagde paleontoloog Steve Brussate van de Universiteit van Edinburgh om het 170 miljoen jaar oude geraamte van het dier met de nieuwste archeologische technieken te ontdoen van zijn steenachtige omhulsel. 

Dolfijnen

"Bijna een halve eeuw heeft het museum het fossiel veilig bewaard", aldus Brussate. "Er was simpelweg niet genoeg expertise om het skelet te bevrijden uit het stuk rots dat eromheen zat. Nu we die expertise wel hebben, weten we dat dit skelet het meest complete fossiel van een zeereptiel is dat ooit is gevonden in Schotland. Zelfs internationaal gezien zijn er maar weinig goede fossielen uit deze periode."   

Ichtyosauriërs konden een hoge snelheid bereiken tijdens het zwemmen (ongeveer 40 kilometer per uur) en even diep duiken als dolfijnen. Ze moesten net als deze dieren bovenwater ademhalen. Verder is er nog weinig bekend over de leefwijze en evolutie van de reptielen. Er zijn weliswaar veel fossielen van Ichthyosauriërs gevonden, maar die zijn in veel gevallen in slechte staat.