NASA heeft vrijdag de eerste beelden ooit vrijgegeven die gemaakt zijn van de noord- en zuidpool van de planeet Jupiter. De foto’s zijn op 27 augustus gemaakt door de Amerikaanse sonde Juno.

"Het lijkt op iets wat we nog nooit eerder hebben gezien of ons konden inbeelden", zegt onderzoeker Scott Bolton. "Het is blauwer dan op andere plekken op de planeet en er zijn heel veel stormen. Jupiter valt nauwelijks aan dit beeld te herkennen", stelt de wetenschapper.

De evenaar van Jupiter is geringd door gordels en zones van wolken die al tientallen jaren te zien zijn geweest vanaf de Aarde. Juno heeft echter een totaal ander systeem onthuld op de verste uithoeken van het noorden en het zuiden van de planeet.

Rond de polen bewegen gigantische roterende stormen, die te vergelijken zijn met orkanen op Aarde. De stormen draaien zowel met de klok mee als tegen de klok in.

Ook is volgens Bolton te zien dat de wolken op de noordpool schaduwen hebben. Dit duidt er mogelijk op dat er zich nog andere weersystemen onder deze wolken bevinden.

Video: Ruimtesonde Juno toont gigantische stormen op polen Jupiter

Zuidpool

Vooral de foto's die gemaakt zijn van de zuidpool zijn bijzonder. Instrumenten vanaf de Aarde slagen er niet in om deze in beeld te brengen vanwege de positie die de Aarde heeft ten opzichte van Jupiter

Volgens Bolton verschillen de polen van Jupiter duidelijk met die van de andere gasreuzen Saturnus, Uranus en Neptunus. "De grootste planeet in ons zonnestelsel is echt uniek", stelt hij.

De Juno werd in 2011 gelanceerd en kwam in juli in een baan rond Jupiter, na een reis van 3 miljard kilometer. De sonde moet onder meer de atmosfeer van de planeet in kaart brengen. Wetenschappers willen bijvoorbeeld weten hoeveel water Jupiter heeft. De sonde zal nog 36 rondjes rond de planeet vliegen.