Dwergplaneet Ceres beschikt over een ijsvulkaan, zo blijkt uit een nieuwe studie. 

Het gaat om een vier kilometer hoge berg met een ingezakte top, die waarschijnlijk is ontstaan door ijsvulkanisme.

Dat is een vorm van vulkanisme waarbij er op het oppervlak van een planeet erupties van gesmolten ijs plaatsvinden, in plaats van lava-uitbarstingen, zoals op aarde.

De ontdekking van de ijsvulkaan is gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Science.

Dawn

De bijzondere berg op Ceres wordt Ahuna Mons genoemd en is in beeld gebracht met behulp van de ruimtesonde Dawn, die sinds maart vorig jaar rondjes draait om de dwergplaneet. De vorm van de berg wijst volgens sterrenkundigen op ijsvulkanisme. De ellipsvormige basis en de ingezakte top zijn typerend voor ijsvulkanen.

"Ahuna is een unieke berg, de enige van zijn soort op Ceres", aldus hoofdonderzoeker David Williams op de nieuwssite van de Arizona State University.  

Ruimtepuin

De laatste uitbarsting van de ijsvulkaan vond vermoedelijk ongeveer honderd tot tweehonderd miljoen jaar geleden plaats. In de directe omgeving van Ahuna Mons zijn namelijk opvallend weinig inslagkraters van asteroïden te zien, terwijl Ceres in de afgelopen 4 miljard jaar talloze malen is getroffen door inslagen van ruimtepuin.     

Sterrenkundigen vermoeden dat de kraters van deze inslagen zijn uitgewist door het traag stromende ijs dat is vrijgekomen bij uitbarstingen van de ijsvulkaan. Het ijswater uit de berg voerde waarschijnlijk allerlei gesteentes mee, waarmee de kraters zijn bedekt. 

Deze uitbarstingen moeten hebben plaatsgevonden in de recente geologische geschiedenis van de planeet, niet langer dan tweehonderd miljoen jaar geleden dus.