'Honden begrijpen zowel woorden als intonatie van baasje'

Honden reageren niet alleen op de intonatie van complimenten die ze krijgen van hun baasje, maar ook op  afzonderlijke woorden. 

De linkerhersenhelft van honden wordt zeer actief bij het horen van specifieke prijzende woorden die worden uitgesproken door hun baasje.

Het brein van honden verwerkt taal daarmee op min of meer dezelfde wijze als het menselijk brein.

Dat melden onderzoekers uit Hongarije in het wetenschappelijk tijdschrift Science.

Hersenscanner

De wetenschappers van de Eötvös Loránd Universiteit in Boedapest kwamen tot hun bevindingen door 13 honden (van bordercollies tot Duitse herders en golden retrievers) te trainen om bewegingsloos in een hersenscanner te liggen. Vervolgens lieten ze de dieren luisteren naar opnames van hun baasje.

Soms luisterden de dieren naar een op prijzende toon uitgesproken zin, die ook een complimenteuze betekenis had, zoals 'goed gedaan!'.

Op andere momenten kregen ze willekeurige woorden te horen met dezelfde intonatie. Hun baasje zei dan bijvoorbeeld op prijzende toon: 'ondanks!', of 'hoe dan ook!'.

Hersenhelften

Als de dieren naar betekenisvolle woorden luisterden, reageerde de linkerhelft van hun brein bovengemiddeld sterk op de geluidsopname. Wanneer de dieren op prijzende toon uitgesproken woorden zonder duidelijke betekenis kregen te horen, was hun linkerhersenhelft veel minder actief.

De honden kregen soms ook steeds dezelfde woorden te horen met verschillende intonaties.  Op die momenten veranderde alleen de activiteit in hun rechterhersenhelft.

Betekenis

Het onderzoek suggereert dat honden de betekenis van woorden verwerken in hun linkerhersenhelft en de intonatie in hun rechterhersenhelft. Het menselijk brein verwerkt taal en klanken op precies dezelfde manier.  

"Dit onderzoek laat zien dat bepaalde woorden echt een betekenis hebben voor honden", verklaart hoofdonderzoeker Atilla Andics op nieuwssite Science Now.   

Kortom: het is niet alleen belangrijk op welke toon je tegen je hond praat.  "Wat je zegt, is ook belangrijk", aldus Andics in de Britse krant The Guardian.

.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie