Dinsdag 28 juni 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
hersenen

'Hersenen blijven geamputeerde hand nog jarenlang aansturen'

Als mensen een hand verliezen, blijven hun hersenen dit lichaamsdeel aansturen, zo blijkt uit een nieuwe studie. 
Door: NU.nl/Dennis Rijnvis

Mensen die 25 tot 30 jaar geleden een hand hebben verloren, vertonen nog steeds hersenactiviteit die wijst op beweging van deze hand.

Dit soort hersenactiviteit kan waarschijnlijk worden gebruikt bij het aansturen van handprotheses.

Dat melden onderzoekers van de Universiteit van Oxford in het wetenschappelijk tijdschrift eLife.

Hersenscanner

De wetenschappers lieten enkele mensen met een geamputeerde linkerhand plaatsnemen in een hersenscanner. Het ging om proefpersonen die hun hand twintig tot dertig jaar geleden al verloren, maar nog steeds regelmatig last hebben van fantoompijn, oftewel pijn aan de geamputeerde hand.

De onderzoekers vroegen de deelnemers om hun geamputeerde hand in gedachten te bewegen terwijl er een scan van hun brein werd gemaakt. De hersenactiviteit van de proefpersonen werd vervolgens vergeleken met het hersenpatroon van elf mensen die nog wel beschikten over een linkerhand en deze in een hersenscanner bewogen.    

Hoofonderzoekster Sanne Kikkert was verrast door de resultaten. "We zagen bij de mensen met amputatie wel iets minder hersenactiviteit die gerelateerd was aan de linkerhand, maar het patroon was hetzelfde als bij de mensen die over twee handen beschikten", verklaart ze op nieuwssite Phys.org.

Protheses

Mogelijk kan dit overgebleven patroon van hersenactiviteit worden gebruikt om handprotheses aan te sturen bij mensen met een geamputeerde hand.

Meer onderzoek is echter nodig om te bepalen of alle mensen die een hand of arm missen nog beschikken over de hersenactiviteit die hoort bij hun geamputeerde lichaamsdeel.   

Kikkert is vooralsnog optimistisch. "Met deze ontdekking verdwijnt er een barrière bij het aanbrengen van protheses", verklaart ze. "Als er in het brein van alle mensen met een geamputeerd lichaamsdeel een goede representatie overblijft van de individuele vingers van een verdwenen hand, kunnen we die activiteit gebruiken om een handprothese op een zeer precieze manier aan te sturen."

Aanbevolen artikelen