Onbekend rif ontdekt achter Great Barrier Reef

Wetenschappers hebben een onbekend rif ontdekt achter het beroemde Great Barrief Reef voor de kust van Australië. 

Het gaat om een rif van 6.000 vierkante kilometer, dat bestaat uit tweehonderd tot driehonderd meter brede heuveltjes in de vorm van donuts. 

Het rif is ontstaan door groene algen die zijn afgestorven en versteend tot kalksteen.

Dat melden onderzoekers van de Universiteit van Queensland in het wetenschappelijk tijdschrift Coral Reefs.

Laser

De wetenschappers vonden bij biologisch onderzoek in de Koraalzee voor de kust van Queensland de eerste aanwijzingen voor het bestaan van het rif. Ze brachten het gebied uiteindelijk in kaart met met behulp van een lasertechniek die Lidar wordt genoemd.

Bij deze methode vliegt er een vliegtuig over zee en worden er lasersignalen richting de zeebodem uitgezonden. Door de reflecties van de laser in het water op te vangen met speciale apparatuur, kunnen de onderzoekers precies meten hoe diep de zee is en welke structuur de oceaanbodem heeft.

Het nieuw ontdekte rif is veel groter dan werd vermoed. "We hebben nu al 6.000 vierkante kilometer in kaart gebracht", verklaart hoofdonderzoeker Mardi McNeil op de nieuwssite van de Universiteit van Queensland. "Daarmee is het rif drie keer groter dan we dachten."

Algen

De 'donutvormige' heuvels op de oceaanbodem zijn ontstaan door de algensoort Halimeda. Als deze groene algen sterven, ontstaan er kalkafzettingen, die in de loop der tijd bergjes vormen met een gat in het midden. Waarschijnlijk leven er veel bijzondere organismen in het gebied. 

De wetenschappers maken zich zorgen over het voortbestaan van het rif. De heuveltjes van kalksteen zijn vermoedelijk kwetsbaar door de verzuring en opwarming van oceaan.

De Great Barrier Reef beslaat in totaal zo'n 344.000 vierkante kilometer.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie