
'Oermens Lucy stierf door val uit hoge boom'
De historici hebben het fossiel bestudeerd en ontdekten dat haar schedel scheurtjes heeft die duiden op een val van grote hoogte. Het is de eerste keer dat er onderzoek is verricht naar de doodsoorzaak van Lucy. Het onderzoek is maandag in het blad Nature gepubliceerd.
De conclusie van de onderzoekers is in overeenstemming met conclusies uit een eerdere studie: de mensachtige soort waar Lucy toe behoorde klom in bomen. Dit blijkt onder meer uit de positie van haar schouderbladen.
Discussie
Toch staan de jongste resultaten ter discussie. Andere wetenschappers beargumenteren dat de scheurtjes in de schedel pas na haar dood zijn ontstaan toen de botten van Lucy in de grond lagen.
Het fossiel Lucy heeft de wetenschap de afgelopen veertig jaar al veel informatie gegeven over de 'Australopithecus afarensis', de oudste bekende mensachtige die op aarde heeft geleefd.
Beatles
De herseninhoud van deze mensachtige kwam overeen met die van een chimpansee. De soort leefde in groepen en liep rechtop.
Het bijzondere aan Lucy is dat van haar geraamte vrij veel botten zijn gevonden, waaronder ribben, een onderkaak en een deel van haar bekken. Lucy is vernoemd naar het nummer Lucy in the Sky with Diamonds van de Beatles, het lied dat de onderzoekers luisterden toen zij Lucy vonden.
Video: Onderzoekers: 'Oermens Lucy dood door val uit boom'