NASA-onderzoekers volbrengen 'Marsmissie' op Hawaï

Vijf NASA-onderzoekers hebben met succes een Marsmissie gesimuleerd in een vulkanisch gebied op Hawaï. 

De wetenschappers verbleven een jaar lang in een koepelvormige basis op een helling van de vulkaan Mauna Loa, de grootste vulkaan op de eilandengroep.

De 'Marsreizigers' hadden geen beschikking over vers voedsel en mochten alleen naar buiten in ruimtepakken. Zo meldt de Hawaii Space Exploration Analog and Simulation.

Met het experiment testte de NASA of het haalbaar is om astronauten langere tijd in isolatie te laten verblijven in een omgeving die lijkt op het oppervlak van Mars. De missie begon op 29 augustus 2015. De nadruk van het onderzoek lag op het psychologische aspect.

De vijf onderzoekers hadden nauwelijks privacy in hun basis. Ze verbleven het grootste deel van de dag in de koepel met een diameter van elf meter en een hoogte van vijf meter.

Volgens hoofdonderzoekster Carmel Johnston was dat een zware opgave. "Het is alsof je kamergenoten hebt die er altijd zijn en waaraan je nooit kunt ontsnappen", verklaart ze op de BBC.   

Video: Experiment: een jaar lang 'wonen' op Mars 

Selectie

De uitkomsten van simulatie moeten nog worden geanalyseerd en zullen worden gebruikt bij de organisatie van een eventuele missie naar Mars, zoals de selectie van Marsreizigers.

"Dit soort onderzoek is heel belangrijk om te bepalen hoe je het juiste team van astronauten selecteert", aldus onderzoeker Tristan Bassingthwaighte. De simulatie geeft volgens hem inzicht in hoe mensen op verschillende soorten Marsmissies uiteindelijk zullen moeten samenwerken.

Realistisch

Wetenschappers gaan ervan uit dat de eerste missie naar Mars één tot drie jaar zal duren. De deelnemers aan de simulatie denken dat zo'n lang verblijf op de rode planeet niet onmogelijk is. Ze slaagden er tijdens het verblijf op Hawaï onder meer in om water uit de dorre grond te halen en te gebruiken als drinkwater. 

"Persoonlijk heb ik het idee dat een missie naar Mars in de nabije toekomst realistisch is", verklaart onderzoeker Cyprien Verseux op nieuwssite Phys.org. "De psychologische en technologische obstakels die er nu nog zijn, kunnen worden overwonnen."

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie