Donderdag 19 mei 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
aarde

'Minder gebieden op aarde onder water dan dertig jaar geleden'

Er staan op dit moment minder gebieden op aarde onder water dan dertig jaar geleden. 
Door NU.nl/Dennis Rijnvis

Sinds 1985 is er wereldwijd 115.000 vierkante kilometer land onderwater komen te staan. Daarentegen is zeker 173.000 vierkante kilometer aan watergebieden veranderd in land.

Dat meldt het Nederlandse onderzoeksinstituut Deltares op nieuwssite Nature Climate Change.

Aralmeer

De onderzoekers hebben satellietbeelden geanalyseerd met de door Deltares ontwikkelde software Aqua Monitor. Het programma kan tot op een resolutie van 30 meter herkennen waar een stuk land is veranderd in water of andersom.

Uit het onderzoek wordt niet duidelijk of de gemeten veranderingen te wijten zijn aan menselijk ingrijpen (dammen of droogleggingen) of aan natuurlijke factoren zoals klimaatverandering.

De grootste toename van water is te zien in het Tibetaans Hoogland, waar door regenval veel nieuwe meren zijn ontstaan. In het Aralmeer in Centraal-Azië is de hoeveelheid water juist sterk afgenomen. Door klimaatverandering is het wateroppervlak van het meer bijna gehalveerd.

Overstromingen

Volgens Jaap Kwadijk, directeur van Deltares, kan de Aqua Monitor in de toekomst een belangrijke rol gaan spelen bij 'watermanagement'. Mogelijk kan met behulp van het programma worden voorspeld waar overstromingen zullen plaatsvinden, of waar een tekort aan water zal ontstaan.

"Omdat de tool door iedereen kan worden gebruikt, weet ik zeker dat er de komende paar jaar allerlei toepassingen zullen verschijnen", aldus Kwadijk.

Aanbevolen artikelen