Meeuwen stemmen hun vliegstijl boven Nederland af op het landschap, zo blijkt uit een nieuwe studie. 

De vogels houden hun vleugels vaak stil boven dijken en duinenrijen, omdat boven deze glooiingen in het landschap opwaartse luchtstromen ontstaan waarop de dieren kunnen zweven.

Als ze boven grote vlaktes vliegen, bewegen de meeuwen zich vaker klapwiekend voor.

Dat melden onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam in het wetenschappelijk tijdschrift Philosophical Transactions.

Texel

De biologen bestudeerden bij hun onderzoek het vlieggedrag van tientallen meeuwen in een kolonie op Texel. De dieren vliegen vanaf het eiland regelmatig langs de Nederlandse kust op zoek naar voedsel.

De wetenschappers rustten de meeuwen tijdens deze reizen uit met GPS-rugzakjes en een versnellingsmeter. Met behulp van de apparaten konden ze precies in kaart brengen wanneer de vogels zich klapwiekend voortbewogen en wanneer ze energiezuinig zweefden op opstijgende lucht.

Uit het onderzoek blijkt dat de meeuwen kleine bijzonderheden in het Nederlandse landschap benutten om energiezuinig te vliegen.

Gebouwen

De meeuwen zweven meestal laag over duinen en dijken. Ook boven gebouwen profiteren de dieren van opwaartse luchtstromen, zo verklaart hoofdonderzoekster Judy Shamoun-Baranes op de nieuwssite van de Universiteit van Amsterdam.

"Wij denken dat we het luchtruim niet aanraken wanneer we bouwen op het land, maar onze studie toont aan dat we daarmee ook invloed hebben op het landschap in de lucht."