Wetenschappers hebben in Griekenland de oudste boom van Europa ontdekt. 

Het gaat om een Bosnische den die is te vinden in het Pindosgebergte in de Griekse regio Epirus. De boom begon waarschijnlijk in het jaar 941 te groeien uit een kiemplantje, meldt de Universiteit van Stockholm.

De wetenschappers berekenden de leeftijd van de boom door in de stam te boren. "Om de boom te dateren, moesten we er een stuk hout uithalen dat liep van de buitenkant tot de kern van de stam", verklaart hoofdonderzoeker Paul Krusic. In het het houtmonster uit de stam telden de onderzoekers 1075 jaarringen, wat suggereert dat de boom in 941 moet zijn ontstaan. 

"Het is ongelooflijk dat zo'n groot en complex organisme al die tijd heeft kunnen overleven", aldus Krusic.

Rond de boom zijn in de loop van de geschiedenis meerdere rijken ontstaan en weer uiteen gevallen, zo benadrukt de onderzoeker. "Denk aan het Byzantijnse rijk, het Ottomaanse rijk en alle mensen die daar hebben gewoond. Al die menselijke activiteit had gemakkelijk kunnen leiden tot het overlijden van deze boom."

Klimaat

De onderzochte den is echter niet uniek. In de directe omgeving van de boom staan meer dennenbomen die vermoedelijk ook ruim duizend jaar oud zijn. Ook deze bomen willen de wetenschappers onderzoeken. 

Door de stammen en jaarringen van de eeuwenoude dennen te bestuderen hopen ze meer inzicht te krijgen in het proces van klimaatverandering in de afgelopen duizend jaar.