Een prehistorisch volk dat in de eerste eeuw na Christus een grote stad in Mexico stichtte, hield op grote schaal konijnen. 

In de ruïnes van de oude stad Teotihuacan zijn resten aangetroffen van een groot complex waarin konijnen werden gefokt en geslacht.

De dieren werden gefokt om als voedsel te dienen voor de ruim honderdduizend inwoners. De huiden van de konijnen werden waarschijnlijk verhandeld.

Dat melden Amerikaanse onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift PLOS One.   

Maïs

De wetenschappers van de Universiteit van Californië kwamen tot hun bevindingen door konijnenbotten te analyseren die zijn gevonden in het eeuwenoude complex. Uit een chemische analyse blijkt dat de dieren veel door mensen gekweekt voedsel aten, zoals maïs en agave (een eetbare plant). Ze leefden dus vermoedelijk op een soort boerderijen.

Verder zijn in de ruïnes werktuigen aangetroffen waarmee konijnen zijn geslacht. Volgens hoofdonderzoeker Andrew Sommerville bewijst de vondst van de 'konijnenboerderij' dat de stad Teotihuacan een uitgebreide voedselindustrie had.

Raadsel

Lange tijd was het een raadsel hoe de ruim honderdduizend inwoners van de stad van voldoende voedsel werden voorzien.

"Omdat er in het prehistorische Mexico geen grote zoogdieren zoals geiten en koeien leefden, gingen we ervan uit dat de bewoners geen intensieve relatie met dieren hadden", verklaart Sommerville op nieuwssite ScienceDaily. "Maar onze studie laat zien dat de bewoners van Teotihuacan wel degelijk kleine dieren hielden die voor hen waarschijnlijk erg belangrijk waren."

Teotihuacan bestond vermoedelijk van 500 voor Christus tot 750 na Christus. De stad werd gesticht door de Teotihuacanen, een volk dat geen geschreven bronnen heeft achtergelaten. De Teotihuacanen leefden tegelijkertijd met de Maya's.