
'Middellandse Zee bevat oudste stukje zeebodem ter wereld'
Het gaat om een stukje zeebodem tussen Cyprus, Egypte en Kreta, dat ongeveer 340 miljoen jaar oud is.
Deze oceanische korst is waarschijnlijk ontstaan in een tijd dat de aarde bestond uit slechts één oercontinent, Pangea.
Dat melden Israëlische onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Nature Geoscience.
Magnetometer
De wetenschappers kwamen tot hun bevindingen door ruim 7000 kilometer van de bodem van de Middellandse Zee te analyseren met een magnetometer. Met dit instrument kunnen oude sporen van het aardmagnetisch veld worden afgelezen in de bodem.
In het verleden is het magnetisch veld van de aarde meerdere malen omgedraaid. Door de magnetische sporen van deze omkeringen te analyseren slaagden de wetenschappers erin om de leeftijd van de oceanische korst te achterhalen.
Streepjescode
"De omkeringen van het magnetisch veld zijn als het ware in de oceaanbodem gegraveerd, waardoor er een soort streepjescode ontstaat die laat zien in welke tijd een stuk korst ongeveer is ontstaan", verklaart hoofdonderzoeker Roi Granot op nieuwssite Phys.org.
Het 340 miljoen jaar oude stuk zeebodem bij Cyprus, Egypte en Kreta is volgens Granot mogelijk een overblijfsel van de Thetysoceaan. Deze zee ontstond ongeveer 300 miljoen jaar geleden en splitste het prehistorische oercontinent Pangea in stukken, zodat uiteindelijk de hedendaagse continenten konden ontstaan.