De nacht van woensdag op donderdag wordt een bijzonder koude nacht. De temperatuur daalt op sommige plaatsen tot vijf graden. In deze koude nacht zijn veel vallende sterren te zien.

De koude nacht valt samen met de meteorenzwerm de Perseïden, waarbij vele tientallen vallende sterren per uur zijn te zien. Het hoogtepunt ligt op vrijdag maar in de nacht van woensdag op donderdag is door de heldere hemel al een grote kans om vallende sterren te zien.

Volgens Weeronline worden er komende nacht 44 vallende sterren per uur verwacht, vrijdagnacht zijn dit er 75. 

Woensdagavond gaat het breed opklaren en samen met weinig wind zorgt dit voor een bijzonder lage minimumtemperatuur in een augustusnacht.

De lage, nachtelijke temperatuur staat in schril contrast met de gemiddelde temperatuur in de wereld dit jaar. Het KNMI geeft aan dat we hard op weg zijn naar een mondiaal warmterecord. Sinds de eerste metingen is het nog nooit zo warm geweest in het eerste half jaar van 2016.

Het klopt wel dat ook komende nacht al vallende sterren te zien zijn, maar de piek is vrijdag op zaterdagnacht. Dan worden 75 vallende sterren per uur verwacht, komende nacht 44.