Noord-Korea zegt binnen tien jaar naar de maan te willen gaan. Het land lanceerde in februari van dit jaar een satelliet en wil het daar niet laten. 

Dat blijkt uit een interview dat persbureau AP had met Hyon Kwang Il, een hoge functionaris binnen het Noord-Koreaanse ruimtevaartinstituut.

Het communistische land is druk bezig met een vijfjarenplan om meer geavanceerde satellieten in de ruimte te brengen. Volgens de Verenigde Staten lanceert Noord-Korea satellieten om een langeafstandsraket te testen. De satelliet die Noord-Korea in februari lanceerde, zou nu stuurloos door de ruimte zweven. 

Volgens de functionaris laat Noord-Korea zich niet tegenhouden door de internationale sancties. "Ondanks dat de VS en zijn bondgenoten ons ruimteprogramma proberen te blokkeren, zullen onze wetenschappers de ruimte veroveren", zegt Kwang Il.

Ambitieus

Volgens experts is het Noord-Koreaanse plan zeer ambitieus, maar velen achten het niet uitgesloten dat het land in staat is om een onbemande ruimtecapsule naar de maan te zenden.

Amerika is het enige land dat een bemande missie naar de maan heeft weten te sturen. Andere landen hebben wel onbemande capsules naar de maan gezonden.