Dinsdag 9 augustus 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

'Meer vallende sterren te zien dan andere jaren'

Volgende week, in de nacht van donderdag op vrijdag, zijn er mogelijk meer vallende sterren te zien dan andere jaren. 
Door ANP

Dat maakt de werkgroep Meteoren van de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde (KNVWS) woensdag bekend.

Elk jaar rond 12 augustus zijn er bij helder weer veel vallende sterren te zien. Deze meteoren horen bij de zogeheten Perseïdenzwerm, waarbij tientallen vallende sterren per uur zijn te zien. De Perseïden zijn brokjes steengruis van de komeet Swift-Tuttle, die als vallende sterren aan de hemel te zien zijn.

Dat er dit jaar wellicht meer vallende sterren te zien zijn komt volgens wetenschappers doordat de aarde door een wat dicht stofspoor trekt. Bij gunstige weersomstandigheden zijn op het hoogtepunt mogelijk meer dan 120 meteoren per uur te zien.

Meteoor 

Een vallende ster - ook wel meteoor genoemd - heeft niets met echte sterren van doen. Het gaat om een stofdeeltje uit de ruimte dat de dampkring van de aarde binnenkomt en daar verbrandt.

Het botst dan met hoge snelheid tegen moleculen in de lucht. Hierbij komt op zo'n 100 kilometer hoogte energie vrij in de vorm van een lichtflits die we vanaf de grond kunnen zien als een vallende ster.

Aanbevolen artikelen