Dinsdag 9 augustus 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Vissen, Tunnel, IJssel

Vissen beschermen zich tegen opwarming aarde met 'nachtmodus'

Sommige vissen beschermen zichzelf tegen de opwarming van de aarde door de hele dag te doen alsof het nacht is.
Door NU.nl/Reuters

Dat blijkt uit een maandag gepubliceerd onderzoek van de King Abdullah University in Saudi-Arabië.

Door de opwarming van de aarde verandert de samenstelling van het zeewater, iets waar sommige vissen zich tegen moeten wapenen. Door het verbranden van fossiele brandstoffen komt er namelijk veel kooldioxide vrij wat ook in het water terecht komt.

De vissen wapenen zich hier tegen door met hun lichaam in 'nachtmodus' te gaan, de nacht is namelijk de periode waarin het water het meest vijandig is voor de vissen. Tijdens de nacht is het kooldioxideniveau in het water van de oceanen op natuurlijke wijze hoger dan overdag wanneer algen, zeewier en andere planten een groot deel van de kooldioxide in het water absorberen.

De biologische klok van de jonge vissen wordt zo ingesteld dat het doorlopend nacht lijkt, zodat het lichaam van de dieren zich beter kan aanpassen aan de hoge hoeveelheid kooldioxide.

Koraaljuffertjes

Het onderzoek is verricht onder koraaljuffertjes, een kleine vissensoort die afkomstig is uit het Great Barrier Reef in Australië. 

Niet alleen vissen hebben te lijden onder de uitstoot van kooldioxide. Schelpdieren en krabben hebben meer moeite om sterke schelpen te produceren die ze beschermen in het water.

Een panel van onderzoekers van de Verenigde Naties luidde in 2014 al de noodklok over deze ontwikkeling die alleen maar erger wordt als de kooldioxide-uitstoot niet wordt teruggebracht.


Lees meer over:

Great Barrier ReefVissen

Aanbevolen artikelen