Bomen in het Amazoneregenwoud kunnen geen koolstofdioxide meer opnemen door de sterfte van bomen en het minder hard groeien van bomen als gevolg van een droogte in 2010. 
 

Dat meldt de BBC op basis van onderzoek.

Het Amazonegebied speelt een belangrijke rol bij de opname van CO2. Ruim 17% van de werelwijde koolstofdioxideopslag door planten gebeurt hier.

Onderzoekers legden de effecten van de droogtes in 2005 en in 2010 naast elkaar. Opvallend was dat de sterfte van bomen toenam na de droogte van 2010 ten opzichte van 2005. Hetzelfde geldt voor het aantal bomen dat minder hard groeide. De reden hiervoor is onduidelijk. 

Ted Feldpausch van de Universiteit van Exeter in Groot-Brittannië noemt zijn bevindingen echter wel essentieel. "Onze onderzoeksgebieden laten zien dat het bos koolstofneutraal werd. Dit betekent dat er niet meer koolstof wordt opgenomen dan wordt afgegeven."

Groei

Na de droogte van 2005 keerde het regenwoud terug naar een staat waarbij meer koolstofdioxide werd opgenomen dan afgegeven. Na die van 2010 is dat niet gebeurd. Feldpausch zegt dat dit niet betekent dat dit definitief is omdat het bos zich alsnog kan herstellen.