Bonobovrouwtjes spannen samen tegen agressieve mannetjes

Vrouwelijke bonobo's vormen vaak coalities tegen agressieve mannetjes, zo blijkt uit een nieuwe studie. 

Wanneer vrouwtjesbonobo's last hebben van een gewelddadig mannetjes vormen ze groepjes en vallen ze het lastige individu aan.

De oudere bonobovrouwtjes vervullen een voortrekkersrol bij het smeden van die coalities. Dat melden Japanse onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Animal Behaviour.   

De wetenschappers observeerden vier jaar lang een groep wilde bonobo's in het noordoosten van de Democratische Republiek Congo. Bij agressie van mannetjes bleken de volwassen vrouwtjes vaak voor elkaar op te komen. Dat is opmerkelijk, want vrouwelijke bonobo's verlaten hun familie na de puberteit en hebben meestal geen genetische verwantschap met de andere vrouwtjes in een groep.

"Desondanks vormen ze vaak coalities ", verklaart hoofdonderzoeker Nahoko Tokuyama op nieuwssite ScienceDaily. "Ze werken samen en gaan mannetjes te lijf."

Oudere bonobovrouwtjes gaan voorop in de strijd tegen mannetjes. Ze winnen relatief vaak gevechten van mannetjes en beschermen de jongere vrouwtjes.

Bescherming

De samenwerking tussen vrouwtjes is volgens Tokuyama een effectief verdedigingsmiddel tegen mannelijk geweld in de samenlevingen van bonobo's. Vrouwelijke apen kunnen zich door de coalities zonder problemen bij een nieuwe groep voegen.

"Jonge vrouwtjes hebben een lagere sociale status dan mannetjes, maar door de bescherming van oudere vrouwtjes kunnen ze zich aansluiten bij een nieuwe groep zonder bang te hoeven zijn voor aanvallen van mannetjes", verklaart Tokuyama. "Door de agressie van mannetjes op die manier te neutraliseren, zijn vrouwtjes in feite superieur in de sociale hiërarchie van bonobo's."

Overigens profiteren de oudere bonobovrouwtjes ook van de coalities met de jonge vrouwtjes. "Door de samenwerking kunnen zij hun zonen de gelegenheid biedden om te paren met jonge vrouwtjes", aldus Tokuyama.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie