'Mieren organiseren verhuizing naar nieuw nest razendsnel'

Stengelslankmieren kunnen razendsnel naar een nieuw nest verhuizen door de slimme inzet van werkmieren, zo blijkt uit een nieuwe studie. 

Als de mieren besluiten om hun nest te verplaatsen naar een andere plek, leidt een groepje werkers hun soortgenoten één voor één naar de nieuwe locatie totdat er zo veel mieren op de hoogte zijn dat de hele kolonie vertrekt.

Hoe groter de afstand tot de nieuwe locatie, hoe meer werkers zich met de verhuizing bemoeien om de onderneming vlot te laten verlopen.

Dat melden Britse onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift The Science of Nature.

Spoor

De wetenschappers onderzochten de verhuizingen van de mieren door dertig kolonies van enkele honderden mieren in hun laboratorium te huisvesten. Na een week werden de verschillende kolonies met een spoor van voedsel naar andere plekken gelokt waar de omstandigheden voor een nest veel beter waren.

Soms lagen de nieuwe locaties op minder dan dertig centimeter afstand, in andere gevallen waren de nieuwe nestplaatsen enkele meters van het oude nest verwijderd. De wetenschappers analyseerden bij alle kolonies nauwkeurig hoe de verhuizing in zijn werk ging.

Tandem

De wetenschappers zagen bij elke verhuizing eerst een soort tandems ontstaan waarbij één werkmier een soortgenoot naar de nieuwe locatie leidde. Vervolgens ging de werkmier weer een andere mier halen uit het oude nest.

Naarmate de afstand tot het nieuwe nest groter was, namen meer werkers die rol van verhuizer op zich en ontstonden er dus meer koppeltjes die van het oude naar het nieuwe nest liepen. 

Door die extra betrokkenheid bij verhuizingen over lange afstand wordt de kans kleiner dat de verhuizing in de soep loopt, zo vermoeden de wetenschappers. Het omslagpunt waarbij het merendeel van de kolonie de nieuwe locatie kent, wordt namelijk sneller bereikt.

"Als kolonies verder moeten reizen, gaan ze meer tandems vormen. Door die inzet van meer werkers wordt het makkelijker voor de kolonie als geheel om de verafgelegen nestplaats te vinden", aldus hoofdonderzoeker Thomas O'Shea-Weller op de nieuwssite van de Universiteit van Bristol.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie