Afgelopen maand was de warmste juni ooit wereldwijd sinds het begin van de klimaatmetingen in 1880.

Het is voor de veertiende maand op rij dat een temperatuurrecord is gemeten. Ook dat is uniek. Dat meldt het Amerikaanse klimaatinstituut NOAA.

De gemiddelde temperatuur boven land- en zeeoppervlak was 0,9 graden Celsius hoger dan de gemiddelde waarde van 15,5 graden Celsius in de twintigste eeuw. Het is volgens NOAA bovendien de 34ste opeenvolgende juni dat de temperatuur boven dit gemiddelde uit komt.

2015 ging de boeken in als het warmste jaar ooit. Daarvoor was 2014 nog het warmste. Inmiddels is 2016 alweer hard op weg om het warmterecord te verbreken.

Neerslag

In Noord-Amerika werd de warmste maand juni gemeten sinds het begin van de metingen in 1910. Afrika kende de op een na heetste juni sinds de metingen begonnen.

Europa was afgelopen juni vooral heel nat, zo concludeert NOAA. Noord- en centraal Europa kregen bovengemiddeld veel neerslag te verwerken. In sommige delen van het continent viel zelfs twee keer zoveel neerslag als normaal is voor juni.

De ijsgroei op Antarctica was in juni ruim 11 procent lager dan gemiddeld gemeten tussen 1981 en 2010. Het was de kleinste toename van zeeijs sinds het begin van de metingen in 1979.