'Reizen stimuleert gebruik van gereedschap bij chimpansees'

Chimpansees die veel reizen, gebruiken over het algemeen vaker gereedschap. 

Als de apen veel hebben rond getrokken door verschillende gebieden, komen ze eerder op het idee om voedsel te bemachtigen met een stokje of een blad van een boom.

Mogelijk is het gebruik van gereedschap bij mensen ook in een stroomversnelling geraakt toen onze verre voorouders gingen reizen.

Dat melden Zwitserse onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift eLife.

Boomstam

De wetenschappers kwamen tot hun bevindingen door een groep van zeventig chimpansees in Oeganda te bestuderen. Op willekeurige dagen werden de dieren geconfronteerd met een boomstam waarin een diep gat was geboord. In het gat zat een beetje honing, dat de apen alleen konden bereiken met behulp van gereedschap.

Van de zeventig dieren kwamen er elf op het idee om de honing met een stokje of blad uit het gat te schrapen. Vooral als de apen flink gereisd hadden om naar voedsel te zoeken, kwam er vaak een individu met gereedschap aanzetten.

De onderzoekers vermoeden dat de dieren veel honger krijgen door de vele lichaamsbeweging tijdens een trektocht. Daardoor zijn ze na een reis vermoedelijk extra gemotiveerd om voedsel te bemachtigen. 

Invloed

'Ik had niet gedacht dat reizen zoveel invloed zou hebben op het gebruik van gereedschap", aldus hoofdonderzoeker Thibaud Gruber van de Universiteit van Genève op nieuwssite Phys.org

Het is volgens Gruber niet ondenkbaar dat reizen ook grote invloed heeft gehad op de evolutie van technologie bij primitieve mensen.

Mogelijk gingen onze voorouders ook meer gereedschap gebruiken in tijden waarin ze veel rondtrokken. "Als de tijden veranderen, moet je je gedrag aanpassen", aldus Gruber. "Dat zie je aan het gedrag van de chimpansees in onze studie. Ze tonen in zware periodes meer interesse in de mogelijkheden die hun omgeving biedt."

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie