Dinsdag 9 augustus 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
muizen

Muizen kunnen ziek worden van kunstmatig licht

Muizen kunnen ziek worden van kunstmatig licht, zo blijkt uit een nieuwe studie.
Door NU.nl/Dennis Rijnvis

Als de dieren 24 uur per dag in een verblijf met lampen worden gehouden, verzwakken hun spieren en botten na enkele weken al.

Ook de hersenactiviteit van de dieren raakt snel verstoord door kunstmatig licht, vooral in een hersenkern die hun biologische klok aanstuurt.

Dat melden Nederlandse onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Current Biology.

Mankementen

De wetenschappers kwamen tot hun bevindingen door muizen 24 weken lang te huisvesten in een kooi met lampen die dag en nacht brandden. In het brein van de dieren werden elektroden geïmplanteerd om hersenactiviteit te meten in de zogenoemde nucleus suprachiasmaticus, een groep van cellen die de biologische klok aanstuurt. 

Het patroon van activiteit in deze hersencellen raakte al snel ernstig verstoord tijdens het verblijf van de muizen in de 'lichtkooi'. De dieren bleven steeds langer wakker. Ook ontwikkelden ze allerlei lichamelijke mankementen.

Hun botten en spieren werden bijvoorbeeld minder sterk. Daarnaast kregen de muizen last van ontstekingsreacties in hun lichaam die normaal gesproken alleen optreden na infecties.

Nachtdiensten

De onderzoeksresultaten suggereren volgens hoofdonderzoekster Eliane Lucassen dat het ook voor mensen ongezond is om 's nachts lang wakker te blijven bij kunstlicht. Het menselijk lichaam reageeert namelijk op ongeveer dezelfde manier op licht als het lichaam van muizen.  

Zelf draait Lucassen regelmatig nachtdiensten. "Dat is ergens wel grappig", zegt ze op de nieuwssite van het wetenschappelijk tijdschrift Nature. "Juist ik ben nu degene die het nieuws verspreidt dat het ongezond is om nachtdiensten te draaien. Maargoed, iemand moet het doen."

Overigens is het nog maar de vraag of langdurige blootstelling aan licht bij mensen precies hetzelfde effect heeft als bij de muizen in de studie. Mensen stellen zichzelf zelden of nooit wekenlang bloot aan licht.


Lees meer over:

lichtmuizen

Aanbevolen artikelen