Wetenschappers zijn erin geslaagd muizen te kweken met een bijzonder gevoelige neus. 

De muizen beschikken over kunstmatig aangepast DNA waardoor ze meer geurreceptoren voor pepermunt- en jasmijnachtige geuren ontwikkelen in hun neus. 

De dieren zijn daardoor opvallend goed in het detecteren van deze geuren, melden Amerikaanse onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Cell Reports.

Genen

De wetenschappers creërden de speurmuizen door een extra stukje DNA te injecteren in de celkernen van bevruchte muizeneicellen. Het ging om twee genen die zorgen voor de ontwikkeling van geurreceptoren voor respectievelijk pepermuntachtige en jasmijnachtige geuren.

De muizen die uiteindelijk werden geboren uit deze eicellen bleken inderdaad te beschikken over een relatief groot aantal van deze receptoren.

Drinkwater

De wetenschappers testten het reukvermogen van de dieren door de dieren te confronteren met twee drinkbakjes vol water. Soms bevatten de bakjes puur water, soms zat er een oplossing met jasmijn- of pepermuntgeur in.

Als de dieren van het geparfumeerde water dronken, kregen ze een lichte elektrische schok. Daarom begonnen de muizen deze drinkbakjes te vermijden. Ze dronken alleen nog van het pure water. De wetenschappers verlaagden vervolgens het percentage pepermunt en jasmijn in het water tot een niveau waarop muizen de geuren normaal gesproken niet meer kunnen ruiken.

Maar de genetisch gemanipuleerde muizen ontweken dit drinkwater nog steeds. Hun neuzen bleken honderd keer gevoeliger te zijn voor jasmijn en pepermunt dan de neuzen van gewone muizen.

Drugs

De wetenschappers willen met hun techniek uiteindelijk muizen kweken die explosieven of drugs kunnen opsporen op bijvoorbeeld vliegvelden.

"We denken dat we speurmuizen kunnen creëren voor bepaalde geuren", zo verklaart hoofdonderzoeker Paul Feinstein op BBC News.  "Als we bijvoorbeeld weten welke geurreceptoren verantwoordelijk zijn voor het ruiken van cocaïne, kunnen we muizen kweken die heel gevoelig zijn voor deze geur."