Belgische onderzoekers wekken energie op bij ontzouten zeewater

De Universiteit van Gent heeft een technologie ontwikkeld die tegelijkertijd zeewater kan ontzouten en energie op kan wekken. Dat is volgens onderzoekers een primeur, tot nu toe verbruikte zeewaterontzouting veel energie.

Om zout uit zeewater te halen, wordt meestal een membraan gebruikt meldt HLN vrijdag naar aanleiding van het onderzoek. Dat is een scheidingswand die bepaalde stoffen doorlaat en andere - zoals zout - tegenhoudt. 

"Maar er is energie voor nodig om het water door zo'n membraam heen te sturen, het water wil niet zomaar door een membraan," vertelt onderzoeker Marjolein Vanoppen. "En hoe meer zout er in het water zit, hoe meer energie er nodig is."

Energieverbruik

Vanoppen loste het hoge energieverbruik van traditionele ontzouting op door zout en zoet water samen te brengen. Daardoor verplaatst het zout zich naar het zoete water. "Bij die beweging komt energie vrij", zegt Vanoppen. "Net als water dat van een berg naar beneden stroomt en in een turbine wordt opgevangen."

Zo wordt op twee manieren energie gewonnen. Het membraan wekt energie op én verlaagt de hoeveelheid energie die nodig is om drinkwater te produceren door de hoeveelheid zout in het water te verminderen.

Volgens de Gentse universiteit is duurzame drinkwaterproductie uit zeewater nabij, maar is meer onderzoek nodig voor de technologie op grote schaal kan worden toegepast.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie