Zwaardvissen bereiken hun topsnelheid in het water waarschijnlijk dankzij een olieklier op hun kop. 

De klier in de bovenkaak van de vissen scheidt tijdens het zwemmen olie af.

Deze olie verspreidt vervolgens zich over hun huid, zodat de weerstand van het water minder grip krijgt op hun lichaam.

Dat melden onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen in het wetenschappelijk tijdschrift Journal of Experimental Biology.

Scanner

De onderzoekers kwamen tot hun bevindingen door twee zwaardvissen in een MRI-scanner te onderzoeken. Ze ontdekten een olie producerende klier vlakbij de stam van het zwaard van de dieren. Vanuit de klier bleken verschillende kanaaltjes te lopen naar de huidporiën in de kop.  

Hoofdonderzoeker John Videler vermoedt dat de olie zich tijdens het zwemmen verpreidt over de kop van de zwaardvissen. Hun huid zou daardoor meer water afstoten, waardoor de weerstand bij het zwemmen met ongeveer 20 procent afneemt, zo meldt de nieuwssite van het wetenschappelijk tijdschrift Science.

Inktvissen

De olieklier verklaart mogelijk hoe zwaardvissen een topsnelheid van 100 kilometer per uur bereiken bij het zwemmen. Wetenschappers gaan ervan uit dat de dieren die grote snelheid gebruiken bij de jacht op inktvissen en andere zeedieren. Zwaardvissen gebruiken hun zwaard waarschijnlijk niet om prooien aan te vallen, ze putten andere dieren simpelweg uit. 

Het is echter lastig om het gedrag van de zwaardvis en de functie van de olieklier goed te onderzoeken, want zwaardvissen zijn onmogelijk in gevangenschap te houden. De dieren overlijden dan binnen korte tijd aan stress.

"We kunnen dus simpelweg geen levende dieren gebruiken bij het onderzoek", aldus Videler op National Geographic News.