Egels voelen zich opmerkelijk goed thuis in steden, zo blijkt uit een nieuwe studie. 

De dieren laten zich niet of nauwelijks storen in hun weken durende winterslaap, zelfs niet als hun nest zich in de buurt van snelwegen bevindt.  

Stadsegels vestigen zich echter meestal in tuinen en parken. Ze verlaten die gebieden maar weinig.  

Dat melden onderzoekers van de Universiteit van Hamburg in een studie die is gepresenteerd op een bijeenkomst van de Society for Experimental Biology.   

Lichaamstemperatuur

De wetenschappers rustten een groot aantal egels in Hamburg uit met GPS-zenders die ook de lichaamstemperatuur van de dieren registreerden.

"Met de apparaatjes konden we zien wanneer de egels hun winterslaap hielden in de winter", verklaart hoofdonderzoekster Lisa Warnecke op nieuwssite EurekAlert. "Maar we konden ook hun activiteit meten in de zomer en in kaart brengen hoe groot het gebied was waarin ze leefden.  

Uit het onderzoek blijkt dat het winterslaappatroon van egels in de stad niet anders is dan dat van hun soortgenoten op het platteland. Zelfs als ze bij snelwegen of in woonwijken leven, worden ze zelden wakker. 

Tuinen

In de zomer reageren de dieren wel op de menselijke activiteit om hen heen. Stadsegels bewegen zich in een relatief klein gebied. Vaak blijven ze in één bepaalde tuin zitten, of vestigen ze zich in een stadspark.

"Tuinen en parken in steden zijn erg belangrijk voor egels in steden", aldus Warnecke. Ze raadt stadsbewoners dan ook aan om hun tuinen geschikt te maken voor de dieren. Ze deed namelijk ook onderzoek bij een dierenopvang waar gewonde egels werden verzorgd. 'We hebben ontdekt dat de dieren vaak gewond raken door hekken, netten van planten en tuingereedschap.'  

Uit eerder onderzoek is gebleken dat in steden vaak meer egels wonen dan in omliggende plattelandsgebieden. Waarschijnlijk komt dat doordat er in stedelijke gebieden een overvloed aan voedsel aanwezig is.