De ruimtesonde New Horizons die vorig jaar juli langs dwergplaneet Pluto scheerde, heeft een nieuwe bestemming gekregen. 

New Horizons reist de komende jaren door naar een ruimtesteen met een doorsnee van 30 kilometer in de Kuipergordel, een gebied vol komeetachtige objecten voorbij de baan van de planeet Neptunus.

De ruimtesonde zal zijn nieuwe bestemming met de naam 2014 MU969 waarschijnlijk op 1 januari 2019 bereiken.

Dat meldt de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA.

Geld

Het is al langer bekend dat New Horizons nog in goede staat is, ondanks de lange reis naar Pluto. De NASA had de koers van de ruimtesonde daarom al gewijzigd zodat het vaartuig nu op het Kuipergordelobject afstevent. Inmiddels heeft de ruimteorganisatie ook geld en personeel vrijgemaakt om de nieuwe missie te voltooien.

Het nieuwe object dat de ruimtesonde gaat bezoeken, ontstond vlak na de geboorte van ons zonnestelsel en is pas in 2014 ontdekt.

Opgetogen

"We zijn opgetogen dat we de reis door de donkere krochten van ons zonnestelsel kunnen vervolgen naar een doelwit dat nog niet eens was ontdekt toen New Horizons in 2006 werd gelanceerd", aldus hoofdonderzoeker Jim Green.

Overigens zijn onderzoekers van de NASA nog steeds bezig om de gegevens van de vlucht langs Pluto te analyseren. "De missie van New Horzins naar Pluto overtrof al onze verwachtingen", aldus hoofdonderzoeker Jim Green. "Zelfs nu nog blijft de data die tijdens de missie is verzameld ons verbazen.