Het gat in de ozonlaag boven de Zuidpool is in de afgelopen vijftien jaar een stuk kleiner geworden. 

Sinds het jaar 2000 is de gemiddelde grootte van het gat gekrompen met 4,4 miljoen vierkante kilometer, een oppervlakte honderd keer zo groot als Nederland.

De krimp is waarschijnlijk in gang gezet door het in 1987 ingevoerde verbod op schadelijke drijfgassen in spuitbussen (cfk's).

Dat melden Britse onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Science.

Ozon

Het gat in de ozonlaag boven de Zuidpool werd midden jaren tachtig voor het eerst opgemerkt en was op het toppunt (in het jaar 2000) ongeveer 30 miljoen vierkante kilometer groot.

De onderzoekers van de Universiteit van Leeds brachten het formaat van het gat tussen 2000 en 2015 elk jaar in kaart door de hoeveelheid ozon in de atmosfeer boven de Zuidpool te meten. Ozon absorbeert de uv-straling van zonlicht. Alle ozon in de atmosfeer samen wordt de ozonlaag genoemd.

De Britse wetenschappers gebruikten bij hun onderzoek gegevens van weerballonnen, satellieten en computermodellen.

Chloordeeltjes

Uit het onderzoek blijkt dat het ozongat krimpt door de afname van chloordeeltjes in de atmosfeer in de afgelopen jaren. Deze deeltjes zaten veel in cfks's en hebben een schadelijk effect op de ozonlaag.

"We hebben in de jaren tachtig collectief besloten dat we van deze deeltjes afwillen", verklaart hoofdonderzoekster Susan Solomon op de nieuwssite van de Universiteit van Leeds. "Nu zien we dat de planeet daar goed op reageert." Nog niet alle chloordeeltjes zijn echter verdwenen uit de dampkring. Ze hebben een levensduur van vijftig tot honderd jaar. 

Als de krimp van het ozongat de komende jaren op hetzelfde tempo doorgaat, kan de ozonlaag boven de Zuidpool in 2060 volledig zijn hersteld.

Video: De opwarming van de aarde in 60 seconden

Animatie door: In60seconds