De missie van de ruimtesonde Rosetta komt na de zomer ten einde. 

De kometenjager die in november 2015 een landingstoestel afzette op komeet 67P 7P/Churyumov/Gerasimenko zal op 30 september gecontroleerd neerstorten op dezelfde komeet.

Eenmaal op het oppervlak van de planeet zal de ruimtesonde geen contact meer kunnen maken met de aarde. Dat heeft ruimtevaartorganisatie ESA bekendgemaakt.

Zon

Bij het begin van de Rosetta-missie was al duidelijk dat de kometenjager niet eeuwig gegevens kon blijven doorsturen. De ruimtesonde draait rondjes om de komeet en neemt steeds meer afstand van de zon. De zonnepanelen leveren daardoor steeds minder energie voor de overdracht van data. 

In 2014 overwoog de ESA nog om Rosetta in een staat van winterslaap te brengen.  De ruimtesonde zal zich over vijf jaar namelijk weer dichter bij de zon bevinden en zou dan in theorie weer metingen kunnen verrichten. Maar de kans is groot dat de apparatuur aan boord tegen die tijd niet meer zal werken door de grote temperatuurschommelingen en straling in de ruimte.

Foto's

De ESA heeft daarom besloten om Rosetta gecontroleerd te laten neerstorten op komeet P67. Eenmaal op het oppervlak van de planeet zal contact met de aarde onmogelijk zijn, zelfs als de antenne van de ruimtesonde de landing overleeft.

Vlak voor de fatale landing zullen onderzoekers van de ESA nog wel een poging doen om het oppervlak van de komeet van dichtbij te fotograferen met Rosetta.