'Beperkte beweegruimte ratten van invloed op gezondheid dieren'

Ratten in laboratoria kunnen zich niet goed bewegen in hun kooien, zo blijkt uit een nieuwe studie. Die beperking van hun bewegingsvrijheid heeft waarschijnlijk een slechte invloed op hun gezondheid en kan mogelijk zelfs de resultaten van onderzoeken beïnvloeden.  

De gevolgen van de beperkte mogelijkheid om rechtop te kunnen staan in de standaardkooien zijn onderzocht door Canadese wetenschappers. Het onderzoek is gepubliceerd in het tijdschrift Royal Society Open Science.

Bij de studie verdeelden de wetenschappers 42 ratten over verschillende verblijven. De helft van de dieren kreeg een kooi met een standaardhoogte van 18 tot 20 centimeter. De overige dieren verbleven in een kooi die 26 tot 30 centimeter hoog was. Vervolgens werd het gedrag van de knaagdieren nauwkeurig geobserveerd.

Al snel bleek dat de ratten in de hoge kooien veel beweeglijker waren en graag rechtop gingen staan. De jongste dieren gingen gemiddeld 178 keer per dag staan, de oudste 73 keer, zo meldt de nieuwssite van het wetenschappelijk tijdschrift Science

Strekbewegingen

De ratten in de standaardkooien konden niet rechtop staan, maar maakten wel opvallend vaak strekbewegingen. Daaruit blijkt volgens de onderzoekers van de Universiteit van British Columbia dat de dieren een gebrek aan lichaamsbeweging proberen te compenseren.     

Met een vervolgstudie gaan de wetenschappers uitzoeken in hoeverre de beperkte bewegingsvrijheid van de ratten de resultaten van studies naar bijvoorbeeld medicijnen kan beïnvloeden.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie