NASA wil meer urine zuiveren tot drinkwater in ruimtestation ISS

Ruimtevaartorganisatie NASA verhoogt de productie van gezuiverde urine in het internationaal ruimtestation ISS. De zuiveringsinstallatie maakt van de urine drinkbaar water voor de bemanningsleden.

Het ISS heeft sinds een paar jaar het speciaal urinefilter.

Urine bestaat voor het grootste deel uit water, dat door de machine eruit wordt gehaald. Maar in het restant zit ook nog bruikbaar water. Het nieuwe apparaat, dat in 2018 moet worden geïnstalleerd, is ontworpen om dat er ook nog uit te halen. Dan wordt 94 procent van alle plas in het ISS hergebruikt als water.

Het zuiveren van de urine in het ruimtestation levert ongeveer zesduizend liter water per jaar op. Die liters hoeven in dan ook niet vanaf aarde overgebracht te worden naar het ruimtestation wat zorgt voor een behoorlijke kostenbesparing.

Mars

Hergebruik van urine helpt bovendien wanneer mensen ooit ver de ruimte in gaan, bijvoorbeeld naar Mars. Het smaakt net als gewoon water, het enige probleem zit tussen de oren: bemanningsleden moeten wennen aan het idee dat ze gezuiverde urine drinken.

"Maar voordat je walgt bij de gedachte dat je urine drinkt, denk erom dat ons water zuiverder is dan het meeste water dat je thuis drinkt", aldus astronaut Chris Hadfield in een demonstratiefilmpje.

Lees meer over:
ISS

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie