Vleugels van vogels uit tijd van dinosaurussen gevonden
Het gaat om veren van jonge vogels die ongeveer 99 miljoen jaar geleden leefden.
De drie centimeter lange vleugels zijn zo goed bewaard gebleven dat zelfs de kleurenpatronen nog zijn te onderscheiden.
Dat meldt een internationaal team van onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Nature Communications.
Bosbrand
De veren van de vogels zijn aangetroffen in een gebied in Myanmar met veel barnsteen. Dit is versteende hars van naaldbomen uit de prehistorie.
De jonge vogels zijn 99 miljoen jaar geleden waarschijnlijk bij een bosbrand bedolven geraakt onder de hars die smolt door de hitte en uit de bomen droop. De hars versteende uiteindelijk en vormde een soort tijdcapsule rondom de veren van de dieren. Daardoor zijn de vleugels perfect bewaard gebleven.
"Elk haartje in de veren is nog te zien", verklaart hoofdonderzoeker Mike Benton van de Universiteit van Bristol op BBC News. "Er zijn zelfs nog sporen waarneembaar van kleuren: vlekken en strepen."
Uitgestorven
De anatomie van de vleugels wijst erop dat ze afkomstig zijn van de Enantiornithes, een groep vogels die ongeveer tegelijkertijd met de dinosaurussen uitstierf.
De dieren leken relatief veel op de vogels die nu leven. "Doordat ze driedimensionaal bewaard zijn gebleven in barnsteen kun je duidelijk zien dat ze beschikten over vleugels en veren die erg lijken op die van moderne vogels", zo verklaart onafhankelijk onderzoeker Steve Brusatte.