Maandag 8 augustus 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Maan aan heldere ochtendhemel

Nederlandse wetenschappers bouwen radioantenne voor 'maanmissie'

Nederlandse wetenschappers gaan een radioantenne ontwikkelen die in 2018 op een Chinese satelliet meereist naar een plek achter de maan.
Door NU.nl/Dennis Rijnvis

Met de antenne willen sterrenkundigen radiostraling opvangen van de eerste sterren en sterrenstelsels die direct na de oerknal zijn ontstaan.

Het instrument zal daarnaast het ‘weer’ in de ruimte gaan meten, zoals stormen op de zon. Dat meldt de nieuwssite van de Radboud Universiteit. 

Geblokkeerd

De radioantenne wordt het eerste Nederlandse wetenschappelijke instrument dat zal worden gebruikt bij een Chinese ruimtemissie. Het instrument wordt gebouwd door onderzoekers van onder meer de Radboud Universiteit en het Delftse bedrijf ISIS. Uiteindelijk moet de antenne radiostraling gaan meten die op aarde niet kan worden opgevangen. 

"Hier op aarde kunnen we bijna alle radiostraling uit het heelal ontvangen", legt onderzoeker Heino Falkce uit. "Maar tot het deel onder de 30 MHz hebben wij geen toegang, omdat die straling wordt geblokkeerd door onze dampkring. Juist in die frequenties zit informatie over het vroege heelal, die wij willen meten.’

Radiogolven zijn eigenlijk lichtgolven die we met het blote oog niet kunnen zien. "Het is licht afkomstig  van bijvoorbeeld sterren en planeten", legt onderzoeker Heino Falcke uit.

Maan

Omdat het te meten signaal zeer zwak is moet de satelliet eerst naar de achterkant van de maan. "Alleen daar is de verstorende invloed van aardse radiozenders klein genoeg om de gewenste straling van het vroege heelal goed te kunnen meten", aldus Falcke.

De antenne zal ook de weersomstandigheden in de ruimte gaan meten. Stormen op de zon kunnen hier op aarde de communicatie tussen bijvoorbeeld mobiele telefoons en satellieten verstoren. Onderzoeker Marc Klein Wolt: "Met meer kennis over de invloed van zulke uitbarstingen op de omgeving, kunnen we dergelijke gebeurtenissen beter voorspellen"


Lees meer over:

Maan de Steenwinkel

Aanbevolen artikelen