'Wangedrag medische wetenschappers door publicatiedruk'

Wetenschappelijk wangedrag door medische wetenschappers is vaak het gevolg van de hoge druk die ze ervaren om hun onderzoek gepubliceerd te krijgen.

Dat blijkt uit het promotieonderzoek van psychiater Joeri Tijdink van het VUmc.

Tijdink denkt dat de druk om te publiceren bijvoorbeeld kan leiden tot gesjoemel met data. Ook blijkt uit het onderzoek dat dat bijna een kwart van de onderzochte hoogleraren met ernstige burnout-verschijnselen kampt.

Publicatiecultuur

Het publiceren van onderzoeken in wetenschappelijke tijdschriften wordt steeds belangrijker. "En dan nog liefst in tijdschriften met een hoge ranking, zodat het meer citaties oplevert'', zegt de psychiater. Tijdink betrok 437 medische wetenschappers bij zijn onderzoek.

Hij keek ook naar hoe de hoogleraren de huidige publicatiecultuur beleven. "Veel wetenschappers zijn negatief en cynisch over de huidige cultuur. Ze klagen over slechte samenwerking, moordende competitie en het grote belang van citatiescores bij het beoordelen van hun wetenschappelijke werk'', zegt de onderzoeker.

Oplossing

Volgens Tijdink kan een deel van de problemen opgelost worden door het aantal onderzoeken waar wetenschappers aan mogen werken te beperken tot maximaal vier per jaar. "Laten we met minder wetenschappers meer tijd en geld aan beter onderzoek besteden."

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie