Marsrover gaat mogelijk naar vloeibaar water zoeken

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA overweegt om Marsrover Curiosity naar vloeibaar water te laten zoeken op Mars. 

Het onderzoeksvoertuig is op dit moment bezig met de beklimming van Mount Sharp, een 5 kilometer hoge berg in een grote krater.

Naast de berg bevinden zich hellingen waarop donkere strepen zijn waargenomen die duiden op de aanwezigheid van vloeibaar water. Dit gebied ligt binnen het bereik van de Marsrover op een afstand van ongeveeer 5 kilometer.

Dat meldt de nieuwssite van de NASA.

Zout

De ruimtevaartorganisatie hoopt met Curiosity te kunnen onderzoeken of de donkere strepen op ruimtefoto's van Mars echt worden veroorzaakt door water en of er leven aanwezig is in het mogelijke oppervlaktewater.

De breedte van de donkere strepen varieert met de temperatuur op de rode planeet. Bij lage temperaturen zijn ze ongeveer vijf meter breed, bij hoge temperaturen krimpen ze iets. Dat suggereert dat de strepen worden gevormd door een zoute stroom water die reageert op seizoensinvloeden.

De NASA twijfelt echter nog of het verantwoord is om de Marsrover naar een gebied te sturen waar mogelijk water aanwezig is.

Bacteriën

Hoewel het voertuig op aarde grondig is gereinigd, is er een kleine kans dat er nog aardse bacteriën op het wagentje zitten. Wanneer die bacteriën in een omgeving met water terechtkomen, kunnen ze zich in theorie op Mars nestelen.

De wetenschappers willen voorkomen dat de planeet vervuild raakt met aardse levensvormen.

"We kunnen dus niet zomaar een Marsrover naar een plek sturen waar mogelijk water aanwezig is en daar een monster nemen", verklaart hoofdonderzoeker Jim Green. "De vraag is hoe we naar bewijs voor leven kunnen zoeken zonder de plek te vervuilen met bacteriën van de aarde."

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie