'Honderden genen in muizen blijven actief na dood'
Het gaat om genen die zijn betrokken bij ontstekingsreacties en de vorming van tumoren. Ze blijven in sommige gevallen nog vier dagen werken na het overlijden van de muizen.
Dat melden onderzoekers van de Universiteit van Washington in een nieuwe studie.
Als in het menselijk lichaam vergelijkbare genen ook actief blijven na het intreden van de dood, kan dat consequenties hebben bij het transplanteren van organen van overledenen.
Zebravissen
De Amerikaanse wetenschappers onderzochten de activiteit van meer dan duizend genen in de lichamen van overleden muizen en zebravissen. De genetische activiteit na de dood van de dieren piekte na 24 uur en was pas na 96 uur niet langer meetbaar.
De meeste van de genen waren betrokken bij bij fysiologische processen die in werking treden na ernstige verwondingen. Maar sommige genen zorgden ook voor tumorvormingen. De wetenschappers kunnen nog niet verklaren waarom juist deze genen na de dood van de dieren zo actief waren.
Transplantaties
Het is aannemelijk dat vergelijkbare genen voor tumorvorming ook in het menselijk lichaam nog dagenlang actief blijven na de dood. Mensen met een getransplanteerd orgaan van een overledene ontwikkelen namelijk relatief vaak tumoren.
De nieuwe studie is dan ook van belang voor het onderzoek naar transplantatie-organen. "Het is belangrijk om te begrijpen wat er met organen gebeurt nadat een persoon sterft", verklaart onafhankelijk onderzoeker Ashim Malhotra op de nieuwssite van het wetenschappelijk tijdschrift Science. "Zeker als je organen wilt transplanteren."
De onderzoekers uit Washington gaan bij een volgende studie de genetische activiteit bestuderen in de lichamen van overleden mensen.