Het zonne-vliegtuig Solar Impulse 2 is donderdag succesvol de Atlantische Oceaan overgestoken. Het is daarmee het eerste vliegtuig dat puur op zonne-energie de oversteek maakt.

De Zwitserse piloot Bertrand Piccard vertrok maandag vanuit New York en landde iets na 7.30 uur in het Spaanse Sevilla, waar het toestel werd verwelkomd door Spaanse straaljagers.

De vlucht duurde in totaal 71 uur, met een gemiddelde snelheid van ongeveer 70 kilometer per uur.

Oorspronkelijk zou Piccard landen in Parijs, net als de eerste transatlantische vlucht van Charles Lindbergh in 1927. Door het slechte weer moest de Solar Impulse echter uitwijken naar Spanje.

Video: Zonnevliegtuig steekt Atlantische Oceaan over

Vijftiende etappe

Het was de vijftiende etappe van zijn reis over de wereld in het zonnevliegtuig. De Solar Impulse 2 vertrok in maart 2015 vanuit Abu Dhabi en vloog van daar over India en China naar Hawaï. Wegens schade aan de accu's moest het team van Piccard en zijn collega André Borschberg (63) daar een pauze van negen maanden inlassen.

Meer dan 17.000 zonnecellen op de vleugels leveren de energie voor de motoren van het uit koolstofvezel vervaardigde toestel. Het project is bedoeld om de mogelijkheden van duurzame zonne-energie te tonen.