De planeet Venus verloor haar water deels door een sterke 'elektrische wind'.

De verdampte watervoorraad van de planeet is langzaam de ruimte in 'gelekt'. Het elektrisch veld van Venus is namelijk in staat om deeltjes in waterdamp zodanig te versnellen dat ze uit de atmosfeer van de planeet ontsnappen.   

Dat melden Britse en Amerikaanse onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Geophysical Research Letters.

Oceanen

Op het oppervlak van Venus waren miljarden geleden grote oceanen te vinden, zo is eerder gebleken uit infraroodmetingen van het oppervlak. Het water uit deze zeeën is echter verdampt door een sterk broeikaseffect op de planeet.

Maar gek genoeg zit er in de atmosfeer van Venus ook nauwelijks nog waterdamp. De grote vraag is waar de watermoleculen zijn gebleven.

Lange tijd namen wetenschappers aan dat de gassen uit de atmosfeer zijn verdreven door zonnewind. Maar nieuwe metingen van de Europese planeetverkenner Venus Express suggereren dat de waterdamp is ontsnapt door de invloed van het elektrisch veld van de planeet, dat vijf keer zo sterk is als het elektrisch veld op aarde.

Zuurstof

De zuurstofdeeltjes uit de waterdamp worden door de krachten van het elektrisch veld op Venus zo sterk versneld dat er een soort elektrische wind ontstaat, zo blijkt uit de nieuwe studie. De deeltjes gaan zo snel bewegen dat ze uit de atmosfeer worden gezogen. Op deze manier verliest de planeet Venus ongeveer 100 ton aan zuurstofdeeltjes per jaar.

De overige deeltjes (waterstof) zijn zo licht dat ze vanzelf aan de zwaartekracht op de planeet ontsnappen.

De wetenschappers staan versteld door de bevindingen. "We hadden nooit kunnen dromen dat een elektrische wind zo krachtig kon zijn dat zuurstof uit de atmosfeer van een planeet de ruimte in kan worden gezogen", verklaart hoofdonderzoeker Glyn Collinson op de nieuwssite van het University College in Londen.