Mensen die vier uur na het studeren gaan sporten, onthouden meer van de geleerde informatie. 

Door voor de sportsessie een rustpauze in te lassen van enkele uren wordt de hippocampus (het hersengebied voor geheugen) uiteindelijk meer gestimuleerd tijdens de lichaamsbeweging.

Dat zorgt ervoor dat de geleerde informatie beter blijft hangen dan wanneer mensen meteen na het leren gaan sporten.

Dat melden onderzoekers van het Radboudumc in Nijmegen in het wetenschappelijk tijdschrift Current Biology.

Foto's

De onderzoekers kwamen tot hun bevindingen door 72 proefpersonen de opdracht te geven om afbeeldingen van verschillende voorwerpen te bestuderen en in hun hoofd te koppelen aan locaties op een kaart. Na die geheugentaak mocht een derde van de proefpersonen meteen gaan sporten. Ze werden op een hometrainer gezet en moesten 35 minuten lang flink hard fietsen. Bij de training werd hun hartslag opgejaagd tot ongeveer 80 procent van hun maximale niveau. Ook werden er hersenscans gemaakt van de deelnemers.

Een tweede groep proefpersonen onderging dezelfde procedure maar pas vier uur na de studeersessie. De overige deelnemers namen helemaal niet deel aan de sportsessie.

Overhoring

Twee dagen later bleek bij een overhoring dat de mensen die vier uur na het studeren hadden gesport opvallend veel plaatjes en bijbehorende locaties hadden onthouden. Ze presteerden een stuk beter dan de proefpersonen die meteen na het leren op de fiets waren gestapt, of helemaal niet aan lichaamsbeweging hadden gedaan.

De hersenscans wezen uit dat de hippocampus van de uitblinkende deelnemers zeer actief was geweest tijdens het sporten. Mogelijk had dat te maken met het tijdstip van de fietstraining. Het onderzoek moet echter worden herhaald met meer proefpersonen om dat met zekerheid te kunnen zeggen. 

"Onze resultaten suggereren dat een goed getimede sportsessie het langetermijngeheugen kan versterken", verklaart hoofdonderzoeker Guillén Fernandez op nieuwssite Physorg.com. "Sporten na het studeren versterkt het geheugen dus echt."