'Mannetjeskrabben in Australië zetten vrouwtjes klem in hol'

De mannetjes van een Australische krabbensoort zetten soms vrouwtjes klem in hun hol om vervolgens met ze te paren. 

De mannetjes van de soort Uca mjoebergi gaan soms naast hun hol staan om vrouwelijke krabben hun woning te laten inspecteren.

Daarna lopen ze snel hun hol in om de vrouwtjes in te sluiten en te dwingen tot seks. Dat melden Australische onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift PLOS One.

Kieskeurig

De wetenschappers kwamen tot hun bevindingen door het paringsgedrag van de Australische krabbensoort te observeren op het strand van de stad Darwin. De vrouwtjeskrabben zijn meestal erg kieskeurig. Gemiddeld gaan ze interacties aan met ongeveer twintig mannetjes voordat ze 'de ware' hebben gevonden. 

Het mannetje gaat normaal gesproken eerst zijn hol in en dan besluit het vrouwtje of ze volgt of niet. Maar in sommige gevallen doen mannetjeskrabben een stap opzij om de vrouwtjes hun hol in te lokken. 

Veel vrouwtjeskrabben durven niet als eerste de woning van het mannetje in te gaan. De vrouwtjes die het toch doen, leggen daarna bijna altijd eitjes, zo blijkt uit de observaties.

Klem

De wetenschappers gaan er daarom vanuit dat deze vrouwtjes klem worden gezet in het hol door de mannetjes, zodat ze wel moeten paren.

"De vrouwtjes gaan waarschijnlijk naar binnen om te kijken of het hol van het mannetje geschikt is om eieren in te leggen", verklaart hoofdonderzoekster Patricia Blackwell op nieuwssite Physorg.com. "Sommige mannetjes sluiten het vrouwtje dan in en dwingen haar tot paring."

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie