Inslagkrater op Mars vernoemd naar Utrechtse plaats Bunnik

De Internationale Astronomische Unie, die over namen in het heelal gaat, heeft dinsdag besloten een inslagkrater op Mars te vernoemen naar de Utrechtse plaats Bunnik. De krater is ongeveer 29 kilometer in doorsnee en ligt op het zuidelijk halfrond van de rode planeet.

Kleine Mars-kraters krijgen de namen van plaatsen op aarde. Bunnik is niet de eerste 'Nederlandse' plek op de planeet. Zo zijn er al kraters als Amsterdam, Edam en Urk.

Nederland is ook op andere plekken in de ruimte te vinden. Mercurius heeft bijvoorbeeld de krater Ruysch en de rotswand Duyfken. Een krater op de maan is vernoemd naar astronoom Uco van Wijk.

Rotsblokken in een baan rond de zon hebben de namen van onder anderen Harry Mulisch, Christiaan Huygens, Rembrandt, Johan Cruijff, André Kuipers en koningin Wilhelmina gekregen.

In het sterrenbeeld Vissen staat de Ster van Van Maanen. En een stofwolk in het heelal heet - ook in andere talen - Hanny’s Voorwerp, naar de ontdekster, een schooljuf uit Heerlen.

Namen worden toegekend aan de hand van petities die worden gehouden onder wetenschappers. Kleine kraters op Mars worden vernoemd naar plaatsen op aarde.

In de meeste gevallen wordt een benoeming niet gezien als erkenning of specifieke herdenking van een plaats.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie