Wetenschappers hebben ontdekt dat de vrouwtjes van een Afrikaanse muizensoort een met mensen vergelijkbare menstruatiecyclus doormaken.  

De zogenoemde Egyptische stekelmuizen hebben een menstruatiecyclus van negen dagen en vertonen steeds ongeveer drie dagen bloedingen.

De muizen kunnen in de toekomst mogelijk worden gebruikt als proefdieren om onderzoek te doen naar aan menstruatie gerelateerde klachten bij mensen, zo melden Australische onderzoekers in een nieuwe studie.

Muizen worden vaak ingezet als proefdieren bij medisch onderzoek. Maar aangezien er tot nu toe geen enkele soort bekend was die menstrueerde, konden de dieren nooit worden gebruikt bij onderzoek naar het vrouwelijk voortplantingssysteem.  

Medicijnen

Met de huidige proefmuizen is het bijvoorbeeld onmogelijk om de invloed te testen van medicijnen op vrouwen die ongesteld zijn.

Met de vrouwelijke Egyptische stekelmuizen kan dat mogelijk wel. De onderzoekers van Monash University onderzochten de vagina van de dieren wekenlang elke dag in hun laboratorium. De muizen bleken een negendaagse menstruatiecyclus door te maken en hadden 20 to 40 procent van de tijd last van bloedingen.

Vraag

Daarmee is de menstruatiecyclus van de dieren vergelijkbaar met die van mensen. Vrouwen vertonen over het algemeen gedurende 15 tot 35 procent (6 tot 7 dagen) van hun 28-daagse menstruatiecyclus bloedingen.

Hoofdonderzoekster Hayley Dickinson kreeg van veel mensen de vraag waarom niet eerder is ontdekt dat Egyptische stekelmuizen menstrueren. "Het antwoord is, zoals bij veel wetenschappelijke ontdekkingen, dat dit nog nooit goed onderzocht was", verklaart ze op de nieuwssite van het wetenschappelijk tijdschrift Nature.