'Grootste planeet met twee zonnen uit heelal ontdekt'
De planeet met de naam Kepler-1647b bevindt zich op ongeveer 3700 lichtjaar afstand van de aarde en heeft ongeveer hetzelfde formaat als Jupiter.
De planeet bevindt zich in de zogenoemde bewoonbare zone van zijn dubbelster.
Dat melden onderzoekers van de Universiteit van San Diego in het wetenschappelijk tijdschrift The Astrophysical Journal.
Kepler
De dubbelsterplaneet werd opgespoord met behulp van de Amerikaanse ruimtetelescoop Kepler. Uit de metingen van de telescoop blijkt dat planeet er ongeveer drie jaar over doet om een volledig rondje rond zijn twee zonnen te draaien.
Kepler-1647b staat op een relatief grote afstand zijn de dubbelster. Daardoor is de temperatuur op het oppervlak gematigd en zou er in theorie water en zelfs leven aanwezig kunnen zijn.
Ontstaan
Vanwege zijn twee zonnen gaat de bijzondere planeet de boeken in als een 'Tatooine-planeet', vernoemd naar de thuisplaneet van Luke Skywalker in Star Wars.
De negen dubbelsterplaneten die eerder zijn ontdekt, hebben allemaal een relatief klein formaat en staan op korte afstand van hun twee zonnen.
De nieuwe ontdekking kan astronomen waarschijnlijk nieuwe inzichten bieden in het onstaan van planeten met twee zonnen. Kepler-1647b vormde zich vermoedelijk 4,4 miljard jaar geleden, ongeveer tegelijk met onze zon.