Nijmeegse en Groningse onderzoekers winnen Spinozapremies

Wilhelm Huck van de Radboud Universiteit, Mihai Netea van het Radboud UMC en Lodi Nauta en Bart van Wees van de Rijksuniversiteit Groningen hebben de Spinozapremies 2016 toegekend gekregen voor wetenschappelijk onderzoek.

Voorzitter Jos Engelen van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek maakte de namen van de winnaars vrijdagmiddag in de Amsterdamse Rode Hoed bekend.

Huck is hoogleraar fysisch organische chemie en concentreert zich op onderzoek naar de fysische, chemische en biologische processen die plaatsvinden in menselijke cellen.

Netea is hoogleraar experimentele interne geneeskunde en doet onder andere onderzoek naar hoe het afweersysteem micro-organismen herkent.

Geschiedenis

Nauta is hoogleraar geschiedenis van de filosofie en combineert taalkundige, historische en filosofische inzichten, onder andere over de plaats van het humanisme in de geschiedenis van de Westerse filosofie.

Van Wees is actief in de technische natuurkunde en is vooraanstaand fysicus op het gebied van elektriciteitstransport door quantumstructuren.

De NWO-Spinozapremie is de hoogste onderscheiding in de Nederlandse wetenschap. NWO kent de premies jaarlijks toe aan drie of vier in Nederland werkzame onderzoekers die naar internationale maatstaven tot de absolute top van de wetenschap behoren.

De laureaten krijgen elk 2,5 miljoen euro om te besteden aan wetenschappelijk onderzoek.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie